Kamerlid
Kruimelpad
1 op 4 gedetineerden in West-Vlaamse gevangenissen heeft geen verblijfsrecht
Een vierde van alle gedetineerden in de West-Vlaams gevangenissen zijn mensen zonder verblijfsrecht. Dat blijkt uit het antwoord van een parlementaire vraag van Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA). Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA) is de groep gedetineerden zonder wettelijk verblijf disproportioneel groot. “Er loopt iets grondig mis met het terugkeerbeleid van dit land. Ik roep de federale regering op om prioritair in te zetten op de terugkeer van gedetineerden zonder wettige verblijfspapieren. Illegale criminelen zouden zelfs in eerste instantie hun straf moeten uitzitten in het land van herkomst”, zegt De Vreese.
Eind november 2022 verbleven er in alle West-Vlaamse gevangenissen 924 gedetineerden: 802 in Brugge, 61 in Ieper, 56 in Ruiselede en 5 in het detentiehuis in Kortrijk. Één op vier (240) van hen hebben geen geldige verblijfspapieren: 219 in Brugge en 21 in Ieper. Brugge staat zo op plaats vier van alle gevangenissen die het meeste illegale gedetineerden heeft.
In de andere gevangenissen in dit land merken we een gelijkaardige tendens op: 3.201 van de 11.034 gedetineerden hebben geen verblijfsrecht. Marokkanen (542), Algerijnen (428) en Albanezen (268) zijn de top drie nationaliteiten. Diefstal, drugsdelicten, slagen en verwondingen zijn de meest voorkomende misdrijven. Maar er is ook sprake van heel zware feiten zoals verkrachting (240), (poging tot) moord (347) en terrorisme (29).
Overvolle gevangenissen
Volgens De Vreese is de overbevolking in de gevangenissen een groot probleem. In verhouding tot de volledige populatie zijn gedetineerden zonder wettig verblijf oververtegenwoordigd. “Onze gevangenissen kunnen dit missen als kiespijn, ze zitten nu al overvol. Zelfs de gevangenisdirecteurs trekken aan de alarmbel. Onlangs nog bezocht ik de gevangenis in Brugge. Daar liggen de gedetineerden nu al met drie op enkele vierkante meters. Het federaal justitiebeleid faalt op elk vlak. Er moet dringend werk gemaakt worden van snellere bestraffing, snellere strafuitvoering, extra capaciteit én een actief terugkeerbeleid van illegale criminelen”, besluit De Vreese.