Kamerlid
Kruimelpad
125 miljoen euro coronasteun teruggevorderd
In totaal werd er voor 125 miljoen euro aan coronasteun teruggevorderd in ongeveer 21.000 dossiers. Daarvan werd er reeds 73 miljoen euro of 58 procent terugbetaald. Het openstaand saldo bedraagt dus nog 52 miljoen euro. Dat blijkt uit de cijfers die de minister in de commissie Economie heeft toegelicht. “Het was een bewuste keuze van de Vlaamse regering om de dossiers vlot af te handelen zodat de coronasteun snel aan de ondernemers werd uitbetaald. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) heeft op zeer korte tijd ontzettend veel dossiers behandeld. Bij dossiers die niet in orde waren, niet voldoen aan de voorwaarden of waar doelbewust gefraudeerd werd, moet echter worden opgetreden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).
In 2020 kwamen de Vlaamse en de mondiale economie in een zware recessie terecht. De coronacrisis en de maatregelen om het virus in te dijken, troffen onze economie en ondernemingen zeer hard. Sinds de start van de lockdown in maart 2020 nam de Vlaamse Regering snel steunmaatregelen. De premies waren bedoeld om de structureel gezonde ondernemingen door de crisis te loodsen. De Vlaamse Regering keerde een 2,52 miljard euro coronasteun uit aan een 192.000 ondernemingen.
Het inspectieteam bij VLAIO werd uitgebreid met 21 tijdelijke inspecteurs om voor een periode van twee jaar onterecht uitbetaalde coronaondersteuning op te sporen en terug te vorderen. Dat leidde tot een 21.000 dossiers waarbij in totaal 125 miljoen euro wordt teruggevorderd.
In 2022 waren er ook een 163 rechtszaken met betrekking tot de coronapremies. In het voorjaar van 2023 werden een 50-tal nieuwe rechtszaken aangespannen. Vorig jaar werden 38 rechtszaken in eerste aanleg afgerond. In sommige gevallen werd beroep aangetekend. Momenteel zijn er nog een kleine 200 rechtszaken die lopende zijn. Bij drie op de vijf gerechtelijke uitspraken werd VLAIO in het gelijk gesteld.
“Het is belangrijk dat de overheid de onterecht uitbetaalde coronaondersteuning ook effectief ontvangt. Vandaar dringen we aan dat de overheid de ondernemingen achter de veren zit, maar zich ook flexibel opstelt voor het voorzien van afbetalingsplannen. Bijkomend moeten lessen worden getrokken uit de aanpak om fraude te vermijden en het terugvordering van steun te beperken”, besluit De Vreese.