Kamerlid
Kruimelpad
“Bouw lokale opvangplaatsen in Brugge af”
In 2023 kwamen er in Brugge 34 lokale opvanginitiatieven (LOI’s) bij. Dit is het hoogste aantal bijkomende plaatsen in dit land. De capaciteit steeg zo naar 95 plaatsen in totaal. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van federaal volksvertegenwoordiger Tomas Roggeman (N-VA). Na herhaaldelijke oproepen van Staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) voor extra lokale opvangplaatsen bij de gemeenten, zijn er in totaal slechts 178 plaatsen in 39 gemeenten gecreëerd. “Ondanks het ontbreken van een draagvlak voor het creëren van nieuwe lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers, besliste het Brugse stadsbestuur om de capaciteit in Brugge serieus op te trekken. Andere lokale besturen tonen zelfs met extra geld amper interesse.” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs lijsttrekker Maaike De Vreese (N-VA).
Opmerkelijk is dat slechts een kleine minderheid van de gemeenten waar de Vivaldi-partijen mee besturen, gehoor geeft aan deze oproep voor extra plaatsen via Lokale Opvanginitiatieven (LOI’s). Uit de verkregen gegevens blijkt dat gemeenten waar de Vivaldi-partijen (mee) aan de macht zijn, zelf weinig bereidheid tonen om extra opvangplaatsen voor asielzoekers te realiseren. Zo werden er bijvoorbeeld slechts in drie van de 52 gemeenten waar Groen meebestuurt extra plaatsen gerealiseerd. Een vergelijkbaar patroon doet zich voor bij CD&V. Ondanks dat deze partij deelneemt aan het bestuur van 170 lokale overheden, is er slechts in vijf gemeenten gehoor gegeven aan de oproepen van de eigen staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Draagvlak
Sinds 2021 hebben slechts 6 West-Vlaamse besturen extra capaciteit in het LOI-netwerk. Zo zijn er in Brugge 34 extra plaatsen bijgekomen, gevolgd door Ingelmunster (5), Spiere-Helkijn (4), Menen (3), Zwevegem (3) en Diksmuide (2). “Meer dan de helft van de asielzoekers krijgt geen bescherming en komen voornamelijk om economische redenen naar ons land. Wanneer asielzoekers onmiddellijk een huis of appartement krijgen, creëert dat een aanzuigeffect. Anderzijds is de terugkeer na opvang in een LOI veel moeilijker. Dat moeten we dus vermijden en voorzien in bed-bad-brood en begeleiding in collectieve opvangcentra. Ik spoor dan ook het Brugs stadsbestuur aan om de lokale opvangplaatsen af te bouwen.” Aldus De Vreese.