Kamerlid
Kruimelpad
“Geef maximale juridische ondersteuning aan slachtoffers”
300 advocaten hebben zich ingeschreven voor de opleidingen rond seksueel geweld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA). ‘Vlaanderen zet alles op alles om het slachtoffer centraal te stellen. Juridische bijstand is daarin heel belangrijk, daarin moeten we maximaal voorzien.’ Aldus De Vreese
De Vlaamse Regering wil slachtoffers van seksueel geweld op een snelle en accurate manier juridische bijstand geven vóór het indienen van hun klacht via de Vlaamse eerstelijnsbijstand. Daarom organiseert minister Demir specifieke opleidingen voor advocaten rond seksueel geweld en start er binnenkort een proefproject omtrent juridische eerstelijnsbijstand in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Gent. Indien het project positief wordt geëvalueerd, zal deze aanpak verder worden uitgerold in de rest van Vlaanderen. De cursussen blijken alvast een succes te zijn: de eerste 70 plaatsen waren na één dag volzet. Er werden daarom bijkomende plaatsen voorzien om alle geïnteresseerde advocaten (300) de kans te geven de opleiding te volgen. “Minister Demir bewijst nogmaals dat ze het slachtoffer centraal zet in haar justitieel beleid. Met deze initiatieven laat Vlaanderen slachtoffers niet in de steek en ondersteunen we hen in de moeilijkste periode van hun leven”, zegt De Vreese.
Op de vooravond van de Europese dag van het Slachtoffer (februari 2021) kondigde minister Demir aan dat ze slachtoffers - die zich na seksueel geweld bij een zorgcentrum aanmelden- een gratis gesprek met een gespecialiseerde advocaat wil aanbieden. Demir wil dat in eerste plaats doen via die Vlaamse juridische eerstelijnsbijstand. Maar de Minister stelde voor om nog een stap verder te gaan met een Salduz-wet voor slachtoffers. Dit behoort echter tot de federale bevoegdheid. Daarom ging ze in overleg met haar federale collega van Justitie Vincent Van Quickenborne om dit te realiseren. Van Quickenborne schuift het idee helaas aan de kant en overweegt enkel om de inkomensgrens voor slachtoffers voor een pro-deoadvocaat te verlagen. “Ik vind het betreurenswaardig dat het federaal niveau, het idee van een Salduz-wet voor slachtoffers niet verder bekijkt en roep hen op dit te heroverwegen. Slachtoffers geven aan dat ze terecht komen in een juridisch kluwen zonder dat ze over de nodige kennis beschikken. En dit op een moment waarop ze een vreselijk trauma moeten verwerken. We zijn het aan hen verplicht om vlotte en toegankelijke juridische ondersteuning te geven. Momenteel wordt een dader op dat vlak beter ondersteund dan een slachtoffer. Dat kan toch niet”, zegt De Vreese.