Kamerlid
Kruimelpad
Maaike De Vreese en Axel Ronse leggen vinger aan de pols bij Brugse souvenirwinkels
Vlaams volksvertegenwoordigers Maaike De Vreese en Axel Ronse (N-VA) zijn in de vierde etappe van hun ronde van West-Vlaanderen langs gegaan bij de toeristische retail. De Vreese en Ronse: “Heel veel souvenirwinkels in de toeristische centra zitten met het handen in het haar omwille van het uitblijven van de buitenlandse toeristen, voornamelijk die vanuit verre landen in Zuid-Amerika en Azië. Wij steunen hen want ze zijn het gezicht van West-Vlaanderen voor duizenden mensen die onze mooie provincie bezoeken.”
De Vreese en Ronse bezochten Mille Fleurs Tapestries, de Pickeryshop en chocolatier Van Oost. Mille Fleurs Tapestries is een bedrijf gespecialiseerd in kwaliteitsvolle wandtapijten en aanverwante tapisserie producten dat voornamelijk verkoopt aan buitenlandse toeristen. De Pickeryshop is een souvenirwinkel die naast geschenkartikelen ook mondmaskers, streekbieren en t-shirts van Brugge aanbiedt. Ten slotte specialiseert chocolatier Van Oost zich in het maken van kwaliteitsvolle, ambachtelijke pralines.
“Net als heel veel andere sectoren heeft de toeristische sector het in onze provincie bijzonder hard te verduren gekregen door de lockdown, maar ook in de nasleep van de coronacrisis en de malaise in de toeristische sector”, beginnen De Vreese en Ronse. “Naast de verplichte sluiting door corona, baart de heropstart van deze sector ons zorgen, “ zegt Ronse. “De steunmaatregelen hebben heel wat winkeliers geholpen, maar zolang er niet genoeg toeristen zijn blijft het bijzonder moeilijk voor onze souvenirwinkels om het hoofd boven water te houden”, vult De Vreese aan. “De Brugse souvenirwinkels kunnen niet enkel overleven van binnenlandse toeristen en toeristen van onze buurlanden,” geeft De Vreese aan, “onze souvenirwinkels zijn heel erg afhankelijk van reizigers uit verre landen zoals Russen, Chinezen, Japanners en Zuid-Amerikanen.”
“Zo zien we de Vlaamse toeristen niet plots massaal Brugge-koffiekoppen, tapijten en T-shirts kopen of een verplaatsing maken voor een mooi tapijt”, vervolledigt Ronse.
“Uit onze gesprekken blijkt dat er heel wat onduidelijkheid bestaat bij de ondernemers omtrent de handelshuurlening die geldt voor winkels die verplicht werden te sluiten gedurende de lockdown”, begint De Vreese. “Zo moesten chocolatiers bijvoorbeeld niet verplicht sluiten waardoor ze niet gebruik kunnen maken van de regeling. Deze regeling komt erop neer dat als de verhuurder de helft van de huur kwijtscheldt Vlaanderen garant staat voor de andere helft mocht de huurder niet kunnen betalen. Dit zou voor de ondernemers een belangrijke steunmaatregel zijn voor de doorstart van hun zaak” vervolledigt De Vreese.
“Daarenboven komt nog een andere belangrijke bekommernis omtrent de absurditeit dat een handelaar verplicht wordt om elke maand zijn of haar onderneming 7 dagen per maand moet sluiten om van het federaal overbruggingsrecht te kunnen genieten“, geeft Ronse aan. “Nochtans bestaat het corona relance overbruggingsrecht. Dat voorziet dat die sluitingsverplichting wegvalt. Wij vinden dat er vanuit de federale overheid een veel betere communicatie moet worden opgezet naar de verschillende sectoren zodat dit verduidelijkt kan worden en de onzekerheid voor de ondernemingen wegvalt”, besluit Ronse.
Voor de ondernemers blijft het dus bang afwachten tot wanneer de grenzen terug opengaan. België en de andere Europese landen waren het nochtans vorige week eens geraakt over een lijst van vijftien landen van wie de inwoners vanaf 1 juli opnieuw niet-essentiële reizen naar de Europese Unie mogen maken. Het kernkabinet heeft echter maandag besloten om de grenzen voorlopig gesloten te houden voor toeristen uit die vijftien landen omdat negen daarvan nog steeds te “rood” kleuren en onveilig zijn. Een speciaal opgerichte evaluatiecel zal de lijst geregeld tegen het licht houden. “Het is belangrijk om de situatie nauwlettend in de gaten te houden, zodat we de grenzen op een voor de volksgezondheid veilige manier terug kunnen openen en zo onze toeristische sector een toekomstperspectief kunnen bieden”, zeggen De Vreese en Ronse.
“De souvenirwinkels creëren heel wat werkgelegenheid en zorgen voor heel wat inkomsten. Daarnaast zijn ze een aantrekkingspool voor buitenlandse toeristen en zorgen voor de herkenbaarheid van onze historische kunststeden. We moeten hen meer dan ooit ondersteunen. Kortom, met onze 100 bezoeken gaan we voor de volle 100% voor economische welvaart in West-Vlaanderen”, besluiten De Vreese en Ronse.