Kamerlid
Kruimelpad
Nog nooit zoveel leefloners in Brugge
Het aantal leefloonbegunstigen in Brugge is historisch hoog. Volgens cijfers van Brugs gemeenteraadslid en Kamerlid Maaike De Vreese (N-VA) is het aantal leefloondossiers in Brugge vorig jaar alleen al met 12 % gestegen. Bijna 60 % van de leefloonbegunstigden hebben niet de Belgische nationaliteit. “Er zijn nog nooit zoveel leefloners in Brugge geweest, terwijl er een pak vacatures in onze stad open staan. Het Brugse stadsbestuur moet een versnelling hoger schakelen en proactief inzetten op activering. Voor nieuwkomers moet er sterker worden ingezet op integratie en zelfredzaamheid. Er is werk aan de winkel in Brugge”, zegt De Vreese.
Het aantal leefloondossiers bij het Brugse OCMW is van 1.121 dossiers in december 2023 gestegen naar 1.256 dossiers in december 2024. OCMW Brugge telt het aantal dossiers met leefloon (alleenstaande, samenwonende of gezinslast) i.p.v. het aantal personen in absolute cijfers. Het aantal personen zal dus hoger liggen door de dossiers met gezinslast. De verklaring voor de stijging is te wijten aan het hoger aantal dossiers met een studententraject (18-25 jaar) en meer erkende vluchtelingen in begeleiding. Daarnaast is het OCMW – als laatste vangnet – aanspreekbaar voor voorschotdossiers op andere uitkeringen (werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering, invaliditeitsuitkering, enz). Eenzelfde trend zien we terug in de statistieken van het POD Maatschappelijke Integratie. Volgens het POD MI waren er eind september – in absolute cijfers – 1.582 personen die een (equivalent) leefloon trokken, tegenover 955 in 2007.
Inzetten op integratie en activering
Slechts vier op tien heeft de Belgische nationaliteit. De grootste groep – bijna een vierde – bestaat uit Oekraïners die een statuut hebben van tijdelijke bescherming. Daarnaast gaat het om de categorie erkende politiek vluchtelingen (19,3 %): die groep bestaat voornamelijk uit Syriërs en Palestijnen. Ten slotte is er de groep subsidiair beschermden waarbij Afghanen (4,9 %) de grootste groep vormen. In totaal zijn er 75-tal verschillende nationaliteiten die een leefloon trekken bij het OCMW van Brugge. In zo goed als elke categorie is er een stijgende trend de laatste twee jaar.
Nochtans staan er ruim 3.400 vacatures open bij VDAB in Brugge. De Vreese spoort het Brugs stadsbestuur aan om korter op de bal spelen en sterker in te zetten op integratie en activering. “We moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt, zich integreert, zelfredzaam wordt en hun weg naar een job vindt”, aldus De Vreese. “Het Brugs OCMW moet hun cliënten meer controleren en strenger ingrijpen als iemand werk weigert. Een job is de beste bescherming tegen armoede en de beste manier om te integreren in onze maatschappij.”