Kamerlid
Kruimelpad
N-VA pleit voor meer controles door spoorwegpolitie in West-Vlaanderen
In 2019 werden er op treinen en stations maar liefst 3 486 inbreuken vastgesteld tegen de vreemdelingenwetgeving in dit land. Dat blijkt uit het antwoord van minister Verlinden op een parlementaire vraag van Kamerlid Thomas Roggeman (N-VA). Ondanks dat West-Vlaanderen het hardst wordt getroffen door de transmigratieproblematiek zijn er maar 231 inbreuken vastgesteld op treinen en stations in West-Vlaanderen. Dat komt o.a. doordat er minder controles worden uitgevoerd door de Spoorwegpolitie wegens personeelstekort. “De trein is een belangrijk vervoersmiddel voor transmigranten. We moeten dit probleem aanpakken en zorgen voor strengere en gerichte controles. Daarom moet de Spoorwegpolitie Regio West - én in bijzonder de satellietpost in Brugge – worden versterkt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).
Elke dag worden op het spoorwegnet bijna 10 inbreuken vastgesteld tegen de vreemdelingenwetgeving. In de treinen en stations werden in 2019 3005 inbreuken vastgesteld inzake illegaal verblijf in ons land. Het betreft hierbij dan personen die illegaal op ons grondgebied aanwezig zijn. In datzelfde jaar werden ook 420 transmigranten via de trein onderschept. Uit de cijfers blijkt dat er in 2019 ook 24 feiten van actieve mensenhandel via treinen werden geregistreerd. In het verleden werd al vastgesteld dat illegalen soms zelfs gebruik maken van goederentreinen om ons grondgebied te betreden. Dit heeft soms een fatale afloop voor de personen in kwestie. In onze provincie werden de meeste inbreuken tegen de vreemdelingenwetgeving geregistreerd in Brugge (89) en Kortrijk (112). “Transmigratie via onze spoorwegen zorgt voor een pak overlast én houdt ook risico’s in voor de migranten zelf. We roepen de Ministers van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie op om een gezamenlijke strijd te voeren tegen illegale migratie via de trein door middel van strengere controles door de Spoorwegpolitie,” zeggen De Vreese en Roggeman.
Acuut personeelstekort
De controleacties door de spoorwegpolitie in West- en Oost-Vlaanderen (Regio West) zijn de laatste jaren gedaald van 19 in 2017 tot slecht 13 in 2020. Dat komt o.a. doordat het aantal personeelsleden van Regio West is gedaald van 50 in 2017 naar 46 in 2021. Bij de satellietpost in Brugge daalde het aantal personeelsleden zelfs van 23 in 2017 naar 14 in 2021. Volgens minister Verlinden zal de post in Brugge in de toekomst alleen maar bestaan uit een interventiedienst van 12 personen die op noodoproepen moeten reageren. “Door de onderbemanning kan de post in Brugge hun brede takenpakket niet meer volledig uitvoeren. Daarnaast worden ze het meest geconfronteerd met de transmigratieproblematiek. Daarom is het broodnodig om voor voldoende capaciteit te zorgen in Brugge. Want we zijn het verplicht aan onze burgers om de veiligheid in onze stations en langs onze spoorwegen te garanderen”, besluit De Vreese.