Kamerlid
Kruimelpad
Oostende en Kortrijk krijgen Family Justice Centra in 2023
Dit jaar komen er twee nieuwe Family Justice Centra in West-Vlaanderen. Op die manier zorgt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) ervoor dat slachtoffers van familiegeweld zo dicht mogelijk bij huis hulp krijgen. Met deze uitrol investeert Vlaanderen verder in de succesvolle samenwerking tussen politie, justitie en hulpverlening om slachtoffers van familiaal geweld te helpen. “In het parlement heb ik in de voorbije jaren meermaals een lans gebroken om Family Justice Centra over heel Vlaanderen uit te rollen. In bijzonder in West-Vlaanderen want hier hadden we tot nu toe nog geen. Het is enorm belangrijk dat ook West-Vlaamse slachtoffers dicht bij huis worden geholpen. Momenteel liggen de dichtste Family Justice Centra in de provincies Antwerpen en Limburg. Dankzij deze extra centra, zullen West-Vlamingen niet meer de helft van Vlaanderen moeten doorkruisen voor hulp op maat”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese.
Momenteel zijn er reeds vier centra operationeel in Antwerpen, de Kempen, Mechelen en Limburg. De bestaande centra zijn in de loop van de voorbije jaren opgestart en hebben hun nut al bewezen. Het aantal gezinnen dat er kwam aankloppen is in de voorbije twee jaar gestegen van 1.845 in 2020, naar 2.324 in 2021 en 2.588 in 2022, een toename van 40 %. De Vreese heeft in het Vlaams Parlement steeds gepleit voor een brede uitrol van de FJC’s. “Het is enorm belangrijk dat deze hulpverlening een goeie dekkingsgraad heeft over het hele Vlaamse grondgebied. We voegen daad bij woord en laten in Vlaanderen geen slachtoffers in de kou staan”, zegt De Vreese. Met resultaat, want Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) maakt nu jaarlijks 9 miljoen euro vrij voor vijf extra centra in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. Op deze manier zal er minstens in elke provincie één hulpcentrum voor familiegeweld zijn.
Multidisciplinaire aanpak
Want achter onze Vlaamse voordeuren gaat heel wat verborgen leed schuil. Daarbij zijn de tienduizenden pv’s voor familiaal geweld die de politie jaarlijks opstelt, slechts het topje van de ijsberg – precies omdat er maar in een fractie van de gevallen een aangifte volgt. In de Family Justice Centers staat een multidisciplinaire aanpak centraal om deze problematiek aan te pakken. In zo’n centra werken hulpverleners zoals psychologen samen met politie en het parket. Naast psychologische hulp, kunnen slachtoffers in de centra een klacht indienen. In zo’n centra kan bijvoorbeeld een vrouw terecht die thuis het slachtoffer wordt van geweld omdat haar man een alcoholprobleem heeft. In de FJC’s wordt er ook extra aandacht besteed aan kinderen door extra kinderpsychologen in te zetten. In elke centrum zal ook een lotgenotengroep worden opgestart in samenwerking met Echo, een organisatie die zich inzet voor overlevers van kindermishandeling.
Naast de werking van Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) in enkele ziekenhuizen, zullen de Family Justice Centra een belangrijk hoeksteen vormen voor hulp aan slachtoffers van geweld. “De Zorgcentra na Seksueel Geweld focussen zich op acute hulp voor slachtoffers. Dankzij de nieuwe Family Justice Centra kunnen onze hulpverleners werken op lange termijn om familiale problemen op te lossen. Vlaanderen wil er zijn voor slachtoffers en nabij slachtoffers”, besluit De Vreese.