Kamerlid
Kruimelpad
Federaal regeerakkoord geeft boost aan West-Vlaanderen
Het nieuwe federaal regeerakkoord betekent ook vooruitgang in veel West-Vlaamse dossiers. Zo laat federaal parlementslid en medeonderhandelaar aan het akkoord, Maaike De Vreese (N-VA), weten: “Dankzij de regering De Wever I wordt er stevig ingezet op onze veiligheid. Zo wordt de werking van de medische helikopterstructuur in Brugge gegarandeerd en blijft onze West-Vlaamse MUG-heli in de lucht. De militaire helikopters voor Search & Rescue-acties blijven op de militaire basis van Koksijde. Daarnaast wordt de strijd tegen drugsmokkel ook in onze provincie opgevoerd: zo mag de luchthavenregio Brugge-Oostende alvast rekenen op extra drugscontroles.” Volgens De Vreese is er ook speciale aandacht voor de Noordzee: “Zo streeft de regering naar het herstel van een vijfde van onze mariene gebieden en een goeie ruimtelijke ordening in het drukke Noordzeegebied. Kortom: dit federaal regeerakkoord kleurt West-Vlaams en geeft een boost aan onze provincie”, zegt De Vreese.
Veiligheid in West-Vlaanderen
De toekomstige regering zorgt eindelijk voor een definitieve erkenning van de medische helikopterstructuren in dit land. Op die manier wordt de continuïteit van de twee medische helikopters in het Waalse Bra en in Brugge gegarandeerd. Dat is een opsteker voor de vzw Instituut Medische Dringende Hulpverlening die de MUG-heli beheert op de terreinen van AZ-Sint-Jan in Brugge. “Dankzij de helikopter kan de MUG dringende geneeskundig hulp toedienen in landelijke en verafgelegen locaties die moeilijk via de weg te bereiken zijn. Op die manier worden er mensenlevens gered in noodsituaties”, aldus De Vreese.
De nieuwe regering garandeert ook dat de Search and Rescue helikopters van Defensie op de militaire basis in Koksijde blijven. In januari pleitte Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Koksijde, Sander Loones (N-VA), nog voor een effectieve militaire invulling van de basis. Hij haalt dus zijn slag thuis.
De toekomstige regering zorgt ook voor verhoogde waakzaamheid aan onze internationale toegangspoorten zoals onze zeehavens en luchthavens. De gunstige geografische ligging van ons land, de goed ontwikkelde transportinfrastructuur en de vele logistieke hubs/knooppunten maken het zeer aantrekkelijk voor de invoer, doorvoer, productie en uitvoer van drugs. Daarom wordt er geïnvesteerd in de beveiliging van alle nationale (lucht)havens door bijvoorbeeld het scannen van risicovrachten en door te investeren in meer camera’s, drones, sensoren en software. Ook de luchthavenregio van Brugge-Oostende is een belangrijke toegangspoort. Daarom wordt er ingezet op een versterking van de drugscontroles ism de private partners en worden waar mogelijk innovatieve technologieën gebruikt.
Noordzee
Er gaat ook bijzondere aandacht naar de West-Vlaamse kust. De federale regering streeft ernaar om tegen 2030 het herstel van 20% van de mariene gebieden in de Noordzee te garanderen. Voor de beschermde zone en broedplaats van de Stern-vogels in de voorhaven van Zeebrugge, wordt er samengewerkt met de Vlaamse overheid.
Ten slotte wordt er goed gewaakt over de ruimtelijke ordening van de Noordzee. Het Belgische gedeelte van de Noordzee is één van de drukst gebruikte mariene gebieden ter wereld. Aan de hand van een toekomstige, nieuwe versie van het Mariene Ruimtelijke Plan wordt er gezorgd voor een evenwicht tussen de verschillende activiteiten zoals transport, energie, visserij, onderzoek en aquacultuur.