Meteen leefloon? Nauwelijks tewerkstelling door verkeerd beleid
De federale regering besliste om Oekraïense vluchtelingen als ‘tijdelijk ontheemden’ meteen een equivalent leefloon toe te kennen. Zonder verplichting om een inburgeringscursus of taalles te volgen. Ook zonder verplichte inschrijving bij de VDAB. “Het is duidelijk dat de begeleiding naar de arbeidsmarkt spaak loopt door het recht op leefloon, dat het Belgische Vivaldi-beleid weeffouten bevat en onvoldoende activerend is. We hadden dit ook voorspeld”, zeggen De Vreese en Ronse.
“Een alleenstaande moeder met een kind ontvangt zo 1600 euro en het groeipakket (kindergeld) voor haar kind. In Nederland krijgt men naast onderdak maandelijks 260 euro ‘leefgeld’ per persoon, aangevuld met een bijdrage bij van 215 euro (volwassen) en 55 euro (kind) als ze bij een gastgezin verblijven. Dat bedrag wordt trouwens vanaf februari 2023 verlaagd. Gezinnen ontvangen alleen kindergeld als ze werken”, weet De Vreese.
In Nederland werkt 80 procent wel, in Vlaanderen werkt 80 procent niet
In Nederland loont het dus om te werken. Daar werkt intussen dan ook 80 procent van de Oekraïense vluchtelingen. In België zijn er nauwelijks gegevens over tewerkstelling. Wat we wel weten: in België zijn er 61.999 tijdelijke beschermingscertificaten uitgereikt aan Oekraïners. Daarvan verblijven er ongeveer 37.200 in Vlaanderen. Van hen genieten er liefst 29.116 mensen een equivalent leefloon, ofwel 78 procent. Maar onder die 37.200 zitten ook ouderen en kinderen. Dus van de mensen op beroepsactieve leeftijd hebben in verhouding nog meer mensen een leefloon, en zijn er nog minder aan de slag. “Waar in Nederland dus 80 werkt, is minstens 80 procent in Vlaanderen niet aan de slag”, aldus Ronse en De Vreese.